EXEMPEL FRÅN MEDIA

Sidöversikt

Om avsnittet
Citatet

Fotbollsspelaren
Prefekten 
Carlitto nätdejtaren
Raskenstam nummer 2
Charmören
Radarparet, far och son
Storsvindlaren
Natoförhandlaren
De största finansskojarna
Det kapade huset
Charles Manson, 40 år sedan
Fritzl-fallet i Argentina
Våldssadisterna
Den sadistiske maken
Den fasansfulle polisen 


Har du tips om lämpliga artiklar är du välkommen att maila till psykopati.se@gmail.com och bifoga länk samt gärna ett kort sammandrag.

Om avsnittet

Psykopati.se publiserar här berättelser från media om brott som uppmärksammats av media och begåtts av personer som är psykopater eller som på goda grunder kan antas vara psykopater utifrån vad som framkommer i pressen.

Vi ställer således inte någon diagnos på dessa personer, men påpekar att omständigheterna kring brotten och hur de beskrivs ofrånkomligen och på goda grunder väcker sådan misstanke.

Citatet

Ingenting ger ett så stort övertag över en annan som att alltid förbli lugn och oberörd vad som än händer
Tomas Jefferson

Fotbollsspelaren

26-årig hallänning utgav sig för att vara allsvensk fotbollsspelare.

HALMSTAD. Med hjälp av ett förfalskat körkort, utställt på en fotbollsspelare från Stockholm, lyckades 26-åringen handla på kredit för tiotusentals kronor. Till sist upptäcktes tricket och nu åtalas han för grovt bedrägeri.

I mitten av oktober gick 26-åringen in i Elgigantens butik i Halmstad och förklarade att han bodde i Stockholm, men hade en övernattningslägenhet i Halmstad till vilken han ville ha en tv-spelsanläggning. Mannen ville också ha en bärbar dator, eftersom han sade att hans barn alltid använder hans stationära.

Han legitimerade sig med hjälp av ett körkort där faktauppgifterna gällde en allsvensk fotbollsspelare från ett lag i Stockholm. Säljaren tyckte i och för sig att det var konstigt att någon med 700 000 kronor i årsinkomst ville handla på kredit, totalt för 17 500 kronor, men gick med på det eftersom mannen uppträdde normalt.

Läs hela artikeln i Hallands nyheter.

Prefekten

"Vid ett universitet hade en prefekt lyckats exponera sin institution i medierna och blivit mycket känd; statsmakterna, näringslivet, institutioner gav frikostiga forskningsanslag. Prefekten anställde en kvinnlig assistent i 35-årsåldern, mycket ambitiös och begåvad, öppen och utåtriktad.

Inledde hetsjakt
Hon åstadkom fina resultat som bidrog till att institutionen blev ännu mera känd. Snart var glansen kring henne lika stor som kring prefekten. När hon dessutom tog sig före att ifrågasätta sin chefs uppfattningar i vissa frågor var det kört. Prefekten, som dittills presenterat henne som en ”stjärna”, vände totalt.
Assistenten förbjöds uppträda i vissa sammanhang, prefekten inledde en hetsjakt, letade efter fel, det ena efter det andra, manipulerade och intrigerade. Tillvaron blev kaotisk för assistenten.

Inte den första
Kvinnan fann att hon inte var den första som drabbats. Företrädaren hade råkat ut för samma sak, en del lärare hade knäckts och sjukskrivits, studerande som stack upp blev också illa tålda.
– Hon upptäckte en kyrkogård av mentala lik, kommenterar Lars-Olof Tunbrå.
Assistenten, som är en psykiskt stark person, vände sig till rektor och kolleger. Den psyko-sociala arbetsmiljön utreddes, en relationskonsult togs in, men inget hjälpte. Prefekten gick in och tog över mötena, uppträdde charmerande, påpekade hur högt i tak det var på institutionen eftersom man så öppet kunde prata om problemen.
– Varken rektor eller konsulter förstod att de hade med en psykopat att göra, säger Tunbrå.
De är som sagt inte lätta att upptäcka. Arbetslivets psykopater lider av en mental defekt, inte en sjukdom. De är inte psykotiska, utan har kontroll över verkligheten, påpekar han. Den psykopatiske själv har ingen insikt om sin defekt. Går saker snett är det alltid omgivningen som har fel.
När konsulterna försvunnit fortsatte hetsjakten på assistenten. Ingenting löstes. Allt slutade som i de andra fall Lars-Olof Tunbrå studerat – psykopaten finns kvar, 'offren' är sjukskrivna eller omplacerade."


Texten är hämtad SULF och utgör bara en mindre del av artikeln "Bäst söka nytt jobb om chefen är psykopat".

Carlitto nätdejtaren

Under olika alias, bland annat Carlitto, har mannen lurat en mängd kvinnor på pengar efter att ha dejtat dem på nätet och därefter charmat dem.
Beloppen är inte stora i något enskilt fall, men offren desto fler.

Aftonbladets artikel läses
här !

Raskenstam nummer 2

En till synes världsvan, charmerande och trevlig man är en nu aktiv bedragare som har kommit att uppkallas efter Raskenstam därför att det oftast var kvinnor som blev sol-och-vårade.
Kännetecknande är hans kalla uppträdande som inte röjer minsta nervositet när han begår sina brott, vilket är så typiskt för psykopater. För pengarna lever han lyxliv.

1994 drog han på sig en dyr bröllpsnota på Tjolöholms slott, vilken han givetvis aldrig betalade.

Bedragaren har en diger meritlista bakom sig. Det rör sig om förskingring, urkundsförfalskning skattebrott, oredlighet mot borgenär, med mera.

Senast är han aktuell för bedrägerier mot butiker i västsverige.
Han beskrivs som väldigt övertygande när han utger sig för att vara egen företagare varför man inte kontrolleara om mannen har rätt att handla i förtagets namn. 

Falköpings kommun lurades 2005 att anställa mannen som stadsbyggnadschef på falska meriter. Enligt dessa var mannen jurist, före detta officer och hade haft flera vd-jobb utomlands. När bluffen avslöjades efter tre veckor fick han erbjudandet att säge upp sig frivilligt med tre månadslöner, sammanlagt 130.000 kronor.

Charmören

Vår tids Raskenstam, så beskrivs en sol-och-vårare i AFTONBLADET.

Det är en väldigt typisk bedragare och psykopat som ljuger om allt och tar allt från sina offer och försvinner. Han begår det ena brottet efter det andra. Han döms gång på gång, men kommer ut och fortsätter på samma bana.

Straff har ingen inverkan på honom.

Radarparet, far och son

Far och  son

 

Åtalade för att ha lurat en 50-årig Stockholmskvinna på omkring fyra miljoner kronor.

 

När kvinnan skulle sälja sin Mercedes SL500 i april 2010, fick hon kontakt med den 24-årige sonen som lovade att betala inom ett par dagar, men hon hade just överlåtit sin bil till sonen till en av Sveriges värste bedragare som har lurat en lång rad av människor runt om i Sverige. Han förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret, med flera fall av bedrägeri, utpressning och urkundsförfalskning.

 

"Senast i april i år dömdes han för grovt bedrägeri efter att ha lurat en 31-årig man på en båt värd 700 000 kronor. Han fick nedsatt straff och samhällstjänst eftersom han hävdade att han hade pressats på pengar av det kriminella gänget Black Cobra." Det skriver Aftonbladet.

 

Psykopati.se konstaterar att även rätten har låtit sig luras och att rätten borde ha insett, mot bakgrund av mannens tidigare brott, att trovärdigheten avseende det kriminella gängets hot, borde ha ifrågasattas och därmed icke sänkt straffet.

 

Att det kunde bli på detta sätt förklaras av en allmänt dålig kunskap om bedragare och psykopater inom svenskt rättsväsende.  

Storsvindlaren

Svindlerier är det klassiska psykykopatibrottet. Om en av Wall Streets värste svindlare, Bernard Madoff är en psykopat må vara osagt, men stalltipset är ett "ja".

Hans förmögen i svensk valuta uppgår till ca sju miljarder. Pengarna kommer från investrare som har lurats. Det har han erkänt.

Nu väntas ett långt fängelsestraff, 150 år.

Läs mer:
"Erkännandet kan vara bluffmakarens sista stora svindel", skrivet av Lars Lindström/EXPRESSEN!

Natoförhandlaren

I månader hade Nato och Afghanska myndigheter fredsförhandlat med en man som antogs representera AlQaida. Förhandlingarna gick mycket bra ansåg man.
Till slut förstod man att det inte var Mulla Akhtar Muhammar Mansour som man förhandlade med. Det var en bedragare utan något som helst inflytande. Under tiden hade mannen fått bra betalt.
Läs mera
här!

De största finansskojarna

Det kapade huset

Bedragaren lade beslag på deras hus. Nu måste de övertyga tingsrätten om att de är ägare till sitt eget hus!

Att förfalska ett köpebrev och sälja någon annans fastighet är varken svårt eller riskfyllt. Det fick Leif och Sisko Lindgren erfara.

Att begå bedrägeri och liknande brott i vårt samhälle är så riskfritt att man ibland befarar att det styrande samhällskiktet känner en slags samhörighet med dessa samvetslösa individer och av det skälet inte förser samhllet med möljligheter till krafttag mot den här typen av brottskighet!

Den kritiken kan tyckas skarp och tillspetsad, men den tycks tyvärr också var befogad!

Läs mera om det här!

Charles Manson, 40 år sedan

AFTONBLADET uppmärksammar åttonde augusti tjugohundranio att det har gått 40 år sedan Charles Manson beordrade morden som ledde tilll att sju personer fick sätta livet till, bland dem den kända skådespelerskan Sharon Tate, gravid i åttonde månaden och gift med regissören Roman Polanski.

Charles Manson beskrivs som karismatisk, manipulativ, ond, och styrde en "familj", den så kallade Mansonfamiljen, med drygt 30 sektmedlemmar. Han är också känd för udda beteenden och långa osammanhängande uttalanden.

Manson och mördarna dömdes till döden, men genom en tillfällig lagändring omvandlades straffen till livstid.

Länken finns här!    

Nyheter 24 har samma dag en artikel, som ytterligare beskriver bakgrunden. Länken finns här

Om Mansonfamiljen har Wikipedia en artikel på svenska. Klicka på länken här!

Den intresserade kan själv söka vidare på Internet där det finns mycket skrivit i ämnet.

Frizl-fallet i Argentina

En 62-årig man (2010) har gripits efter att under 30 år ha förgripit sig på sin dotter, som fött honom 10 barn. DNA bekräftar att han är barnens far.

Den 43-åriga dottern har uppgett att hon våldtagits sedan 13 årsåldern.

Domaren jämför med Fritzl i Österrike och menar att detta är ännu allvarligare.

Att på så här lösa grunder påstå att mannen är en psykopat låter sig inte göras. Att det dock rör sig om en gravt störd person är ställt bortom varje tvivel.

Läs AFTONBLADETs artikel här, och DN här!

Våldssadisterna

Två män misshandlar både människor och djur, samt filmar övergreppen. Under lång tid hade tvingat en man att begå brott för en påhittad skuld på 80.000 kronor.
Efter att ha blivit grovt misshandlad anmäldes männen och i deras mobiler återfanns filmerna på bland annat grovt djurplågeri.

Södertörns tingsrätt dömde männen till 7 respektive 6,5 års fängelse för en lång rad hänsynslösa våldsbrott.

Att begå den här formen av brott för rent nöjes skull, för det kan inte tolkas på annat sätt, är klart  tecken på empatistörning. Möjligen kan det tyda på psykopati.

Läs AFTONBLADETs artikel här!

Den sadistiske maken

Den 57-årige mannen hade en gravt handikappad och rullstolsbundna 45-åriga fru. Grannar beskriver henne som så handikappad att hon inte klarade mer än vad en baby klarar.

Han hade under lång tid utsatte hustrun för allvarligt tortyrlikande och sadistiskt våld och djupt kränkande, förnedrande behandling. Hovrätten menar att manen borde ha förstått att kvinnan sannolikt skulle avlida av våldet, som innefattade att sticka henne med en kanyl ett 40-tal gånger, samt våldtäkt med svåra skador i underliv som följd. Av dessa skador förblödde hustrun.

Mannen ringde sjukvårdsupplysningen, vilka i sin tur ringde ambulans och polis. Han uppger att han har gjort hjärtlungräddning, vilket ifrågasattes eftersom detta skulle ha gett rodnad på bröstkorgen. Sådan fanns inte.

När hjälpen kom visade mannen ingen sorg eller stress över hustruns död. Han var lugn och betedde sig "som om hon inte fanns", vittnade sjuksköterskan.

Mannen nekade till mord och menar att det inte var meningen att det skulle gå så långt. En liten undersökning visade att mannen inte led av någon "allvarlig psykisk störning".


Psykopati.se påpekar att diagnos inte kan ställas utifrån det här materialet. Vad i detalj den rättspsykiatriska undersökningen gav har vi ingen vetskap om.

Om det är fråga om psykopati kan följande nämnas som skulle kunna stödja en sådan diagnos:
Den behandling han har utsatt kvinnan för vittnar om en total likgiltighet för kvinnans värnlösa tillstånd och det lidande han utsatte henne för, talar för en avsaknad av empatisk förmåga, eventuellt även för att mannen fann njutning i situationen. 
Vid gripandet är mannen helt lugn och opåverkad av vad som skett och det som skedde har sannolikt inte skett i någon form av affekt.

Den bilden är typisk för gravt personlighetsstörda människor med starka psykopatiska drag och utan att psykisk sjukdom föreligger. det kan också påpekas att beteendet inte stämmer med vad som kan förväntas vid psykisk sjukdom.

Den fasansfulle polisen

Vi läser ofta om utsatta, misshandlade och våldtagna kvinnor. Ibland läser vi att de har fått skyddat boende.
Detaljerna kommer sällan fram så att man kan sätta sig in i offrens fruktan, vånda och berättigade oro.

På CORRUPTIO finns en artikel där den hemska sanningen skildras klart och tydligt så att man känner de kalla kårarna efter ryggen.

Gärningsmannen är en namngiven polis. Vi frånsäger oss helt ansvaret för att hans identitet förekommer på en sida som vi länkar till.

Det framgår klart av artikeln att det är en partsinlaga. Vi tar ingen ställning och det bör inte läsaren heller göra. Det som är det intressanta är inte fallet i sig utan skräcken som skymtar fram och som får oss att förstå ett offers fasa.

Vi påpekar att mannen inte utpekas av oss som psykopat för att vi uppmärksammar fallet. Det är viktigt att påpeka. Det kan finnas fler skäl till mannens beteende, varav psykopati kan vara ett. 

De flesta psykopater  får aldrig någon diagnos .

Internlänkar

Innehållsförteckning


Psykopati

Rubriker och underrubriker
för
överskådlig navigering


Annex
huvudsida
Datorrelaterade tipsDiskutera gärna  här

Mona 04.12.2017 18:21

Tack för svaret...men jag har redan hämnats.. . :/ jag sa till honom att jag var otrogen en gång för att han är otrogen mot mig...

Mona 04.12.2017 16:35

Får man hämnas på psykopaten? Går det?

Eivor 04.12.2017 18:15

Risken är väl överhängande att man råkar än värre ut. Bäst är att bara gå vidare och undvika personen så mycket det går.

Diogenes 25.09.2013 21:12

Alltså om det ser ut som att rätten dömer fel - för att de inte genomskådar psykopaten - handlar det mer om andra psykopater som sympatiserar med varandra.

| Svar

Senaste kommentarer

07.11 | 00:41

När man bara kan se på hur en nära vän sakta bryts ner av en psykopat och hur vä nen blir allt mer isolerad och kontrollerad, lurad, osäker på sig själv.

29.09 | 09:10

http://www.psykopati.se/16914088

28.09 | 16:53

Hej! Jag är dotter till en psykopat. Har sökt hela livet efter svar. Varför? Man går under som barn. Krossas. Varför skrivs det inget om oss barn? Tips?

22.07 | 17:49

Vill rekommendera er alla min bok: "Min Mamma var psykopat, jag blev psykolog."